Informatie over werkschoenen

Voeten zijn zeer kwetsbaar. Vooral in risicovolle werkomgevingen is het belangrijk dat de voeten van uw werknemers optimaal beschermd worden. Het gevaar kan immers van alle kanten komen. Mogelijke gevaren vormen gladde vloeroppervlakken, elektrische lading, chemische vloeistoffen en vallend gereedschap. Een belangrijke rol speelt het comfort. Schoeisel moet altijd prettig blijven om te dragen gedurende lange tijd en onder extreme omstandigheden.

werkschoenen

WerkschoenOnline helpt u graag bij het maken van de juiste keuze door middel van uitgebreide informatie en selectiemogelijkheden.

Om het juiste schoeisel te kiezen moet u letten op onderstaande belangrijke punten:

  • Welke typen schoeisel zijn er?
  • Wat zijn de geldende normen en wettelijke eisen?
  • Wat zijn de eigenschappen van het schoeisel?
  • Uit welk materiaal is het schoeisel gemaakt?
schoenendozen

Het assortiment bestaat uit de volgende schoeiseltypen:

  • S1 veiligheidsschoenen (anti-statisch, oliebestendige buitenzool, energie-absorberende hiel).
  • S1P veiligheidsschoenen (als S1 echter met tussenzool die dient te beschermen tegen penetratie van buitenaf).
  • S2 veiligheidsschoenen (anti-statisch, oliebestendige buitenzool, energie-absorberende hiel, waterbestendige bovenzijde).
  • S3 veiligheidsschoenen (anti-statisch, oliebestendige buitenzool, energie-absorberende hiel, waterbestendige bovenzijde met niet penetreerbare tussenzool).
  • Werkklompen.
  • Werklaarzen.
  • Badslippers.
  • Speciale werkschoenen (bijvoorbeeld asfalt of ESD schoenen).

Uiteraard kunt u ook alle toebehoren bij WerkschoenOnline bestellen zoals:

  • Inlegzolen
  • Overschoenen
  • Sokken
  • Veters
  • Onderhoudsmiddelen

Sinds 1995 worden veiligheidsschoenen altijd CE-type gekeurd volgens de geldende Europese normen EN ISO 20345 en alle amendementen daarop. Daarnaast gelden er nog twee andere normen: de normen voor beproeving en de normen voor slipweerstand. Het waarborg voor kwaliteit is uiteraard dat de schoenen uitgebreid getest en beproefd zijn.

Afhankelijk van de werkzaamheden moet schoeisel op de werkvloer voldoen aan onderstaande eigenschappen:

  • Anti-statisch
  • Elektrisch isolerend
  • Slipwerend

In een ruimte waar ontvlambare substanties en dampen aanwezig zijn vormen vonkontstekingen een groot risico. Door het dragen van anti-statisch schoeisel wordt elektrostatische oplading voorkomen. Elektrisch isolerend schoeisel is een vereiste voor werknemers die aan laagspanningsinstallaties werken. In de elektronica-industrie worden nog strengere eisen gesteld aan het veiligheidsschoeisel om te voorkomen dat door ontlading (ESD) schade ontstaat. In deze branche is het zgn. ESD-schoeisel een vereiste. In onderstaand overzicht staan de eigenschappen per klasse vermeld:

professionele werkschoenen

Bij werkschoenen kan gekozen worden uit verschillende soorten hoogwaardige materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke eigenschap. De neus van de schoen kan al op vier manieren versterkt zijn. De meest bekende neus is de stalen neus. Maar de neus kan ook gemaakt zijn van aluminium, kunststof of composiet. Aluminium is licht in gewicht, anti-magnetisch en ergonomisch. Dezelfde eigenschappen heeft kunststof, maar dit is ook nog elastisch. Na impact komt het materiaal terug in zijn oorspronkelijke vorm. Composiet is ook elastisch maar het materiaal komt niet terug in zijn oorspronkelijke vorm. De buitenzijde van de werkschoen is vaak nog voorzien van een overneus ter bescherming van het leer. Vooral schoenen van werknemers die op de knieën moeten zitten zijn extra kwetsbaar.

De schacht kan uit vier verschillende materialen bestaan. Rundnerfleder en nubuckleder zijn beide soepele, ademende en waterafstotende materialen. Veloursleder is ook soepel, maar niet geschikt voor vochtige omstandigheden. U kunt ook nog kiezen voor microvezel, dit is een microfeber die voorzien is van een waterafstotende coating. De structuur lijkt op leder.

Voor de binnenvoering kan gekozen worden uit kunststof of leder. Leder heeft een hogere opname en afgifte van transpiratievocht, maar is niet “rotvrij”. Soms wordt er tussen de voering en de schacht een klimaatregulerend membraam aangebracht, dat zowel vocht- en vloeistofafstotend is, maar ook ademend.

Er zijn drie verschillende soorten loopzolen: enkelvoudig gelaagd, dubbel gelaagd en drievoudig gelaagd. De zool kan worden gemaakt van rubber (Neopreen of Nitril). Dit materiaal heeft een hoge dichtheid en gewicht, bovendien is de temperatuur- en chemische weerstand hoog. PolyUrethaan (PU) is een vloeibaar geïnjecteerde kunststof in verschillende dichtheden. Een PU zool is soepel, heeft een hoge antislipwaarde, maar wel een beperkte chemische- en hitteweerstand. Thermoplastische PolyUrethaan (TPU) heeft dezelfde eigenschappen, maar wel een betere slijtvastheid. Een antiperforatiezool kan worden gemaakt van staal of synthetisch materiaal. Beide zolen zijn beschermd tegen een puntbelasting van 1100 N. Maar een stalen zool is voor 85% beschermd, terwijl een synthetisch zooloppervlak over de volle 100% beschermd is. Bovendien is deze zool lichter en flexibeler dan staal.

Deel de link naar deze pagina:

Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Pinterest